Nasz poradnik

Poradnik dla całej rodziny - Portal "Nasze Zdrowie". Serwis informacyjny poświęcony zdrowiu. Codziennie nowe informacje. Artykuły na temat problemów zdrowotnych. Porady jak dbać o nasze zdrowie.
Więcej…

Jesteś TUTAJ:

Start GASTROLOGIA
GASTROLOGIA
NIEBEZPIECZNE ZATRUCIE SALMONELLĄ
GASTROLOGIA - JELITA

Zwykle występuje po zjedzeniu niedogotowanego czy niedopieczonego drobiu, jajek od zakażonych kur, tatara, majonezu, lodów czy ciastek z kremem. Warto pamiętać, by nie kłaść surowego kurczaka, ociekającego mięsa czy jajek blisko sera, masła, chleba, bo mogą do nich przeniknąć bakterie salmonelli. Niszczy je tylko wysoka temperatura, a ponieważ wiele produktów jemy na surowo, do zatrucia dochodzi bardzo łatwo. Choroba zaczyna się gwałtownymi, silnymi wymiotami, bólami brzucha, biegunką i wysoką gorączką. Przy lekkim zatruciu zwykle wystarcza kilkutygodniowa dieta i zażycie węgla leczniczego. Na początku należy przyjmować 10-12 tabletek rozpuszczonych w połowie szklanki przegotowanej wody, a potem sześć rozpuszczonych tabletek co cztery godziny, aż do ustąpienia objawów. Jeśli „sensacje” nie ustąpią w ciągu dwóch-trzech dni, lekarz może zalecić antybiotyki. W ciężkim stanie, gdy dochodzi do odwodnienia, konieczny może być pobyt w szpitalu.

Więcej…
 
Choroba refluksowa przełyku- coraz częstszy problem!  Email
GASTROLOGIA - ŻOŁĄDEK

Choroba refluksowa przełyku w ostatnim czasie dotyka coraz więcej osób.W Polsce jest to bardzo częsty problem. Dotyczy 5-10% populacji, która odczuwa objawy refluksu codziennie, 20% ludzi miewa dolegliwości co najmniej raz w tygodniu a 40% raz w miesiącu. W Polsce jest około 4 do 6 milionów takich osób.

Choroba refluksowa przełyku jest chorobą przewlekłą i nawracającą. Spowodowana jest cofaniem się treści z żołądka do przełyku, którego błona śluzowa nie jest przygotowana do kontaktu z treścią żołądkową zawierającą silny kwas solny. Jest to zjawisko niekorzystne, ponieważ u około połowy chorych doprowadza do powstania poważnych uszkodzeń błony śluzowej przełyku, m.in. zapalenia, nadżerek, owrzodzeń, zwężeń a nawet raka.

W przebiegu choroby wystepują okresy zaostrzeń to znaczy wystepowanie dokuczliwych objawów oraz okresy remisji - bezobjawowe. Głównym objawem choroby refluksowej jest zgaga. jest to uczucie pieczenia lub palenia za mostkiem.Jest najbardziej charakterystycznym objawem tej choroby. Najczęściej występuje po jedzeniu - długotrwałe silne działanie drażniące kwasu i enzymów może powodować zapalenie przełyku. Może pojawić się również zwracanie, czyli uczucie goryczy  w jamie ustnej, (spowodowane zarzucaniem treści żołądkowej zawierającej niekiedy żółć), a także ból w klatce piersiowej, który spowodowany jest podrażnieniem zakończeń nerwowych przełyku w czasie jego rozciągania lub drażnienia przez kwas żołądkowy. Jednym z objawów choroby może być jawne lub ukryte krwawienie spowodowane zapaleniem przełyku. Ukryte, trwające długo niewielkie krwawienia mogą prowadzić do niedokrwistości. Jawne krwawienia to pojawianie się świeżej krwi podczas wymiotów lub rzadziej wymiotów fusowatych.

Więcej…
 
ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO  Email
GASTROLOGIA - ŻOŁĄDEK

ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO (CHOLECYSTITIS). Pęcherzyk żółciowy (vesica fellea) zwany również woreczkiem żółciowym służy do magazynowania i zagęszczania żółci wytwarzanej w wątrobie. Funkcją żółci jest emulgowanie tłuszczów w przewodzie pokarmowym co umożliwia ich trawienie i wchłanianie. Pęcherzyk żółciowy może zmagazynować średnio 60 ml żółci. Zapalenia pęcherzyka żółciowego najczęściej wywołują kamienie żółciowe, które zatykają przewód pęcherzykowy utrudniając tym samym  przepływ żółci i obrzęk pęcherzyka. Rzadziej zapalenie wywołane jest przez zakażenia bakteryjne np. salmoneloza, sepsa lub gdy sok trzustkowy przedostanie się do pęcherzyka żółciowego. Zapalenie może wywołać również uraz w okolicy wątroby.

Objawy zapalenia pęcherzyka żółciowego:

- ból w prawej, górnej części brzucha, promieniujący w stronę prawego ramienia

Więcej…
 
ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO  Email
GASTROLOGIA - JELITA

Zespół jelita drażliwego. Jak sobie z nim radzić?

Objawy zespołu jelita drażliwego odczuwa 20% dorosłych, chociaż podczas badań lekarskich zwykle nie wykrywa się u nich żadnych zaburzeń. Wielu osobom, które już się pogodziły z tą utrudniającą życie dolegliwością, można pomóc.

Kiedy należy podejrzewać zespół jelita drażliwego?

Częste bóle brzucha, występujące zwłaszcza po jedzeniu i ustępujące po wypróżnieniu, zaburzenia rytmu wypróżnień z licznymi, luźnymi stolcami lub zaparciami, wzdęcie, gazy, odczuwanie nagłej potrzeby oddania stolca mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego.

Przyczyny zespołu jelita drażliwego nie są w pełni poznane, jest to choroba przewlekła, która z okresami zaostrzeń i remisji, może trwać do końca życia. Lekarze określają zespół jelita drażliwego schorzeniem czynnościowym, gdyż podczas szczegółowych badań nie wykrywa się zmian w jelitach. Zespół jelita drażliwego wywołuje znaczny dyskomfort i cierpienie, ale nie powoduje trwałych szkód w organizmie, nie prowadzi do stanów zapalnych i krwawień z jelita, a także innych poważnych chorób, jak np. nowotwory.

Choroba często przebiega łagodnie, ale u niektórych osób bywa dokuczliwa. Może być powodem unikania kontaktów towarzyskich, niechęci do podjęcia pracy, a także niechęci do krótkich nawet podróży. Na szczęście większość ludzi, dzięki stosowaniu odpowiedniej diety, umiejętnemu radzeniu sobie ze stresem i przyjmowaniu zalecanych przez lekarzy preparató, potrafi zapanować na objawami chroby.

Więcej…
 
BIEGUNKA  Email
GASTROLOGIA - ŻOŁĄDEK

Biegunka- kłopotliwy problem!

Jest uciążliwą dolegliwością, która sprawia sporo kłopotu i jest czymś bardzo krępującym. Szczególnie niebezpieczna bywa w przypadku dziedzi i osób starszych. Najczęściej dotyka ludzi w sytuacjach stresujących lub jest objawem infekcji układu pokarmowego.

Biegunka a inaczej rozwolnienie jest obroną organizmu przed atakiem substancji toksycznych. Objawia się zwiększoną liczbą stolców o płynnej lub półpłynnej konsystencji częściej niż trzy razy na dobę.

Biegunce zazwyczaj towarzyszą  ostre bóle brzucha, nudności, wymioty, wysoka temperatura, ogólne osłabienie i rozbicie organizmu. Niekiedy w stolcu może wystąpić krew lub ropa. Zwyczajna biegunka trwa z reguły dwa-trzy dni i najczęściej jest nieszkodliwa. Niekiedy jednak, zwłaszcza przy chorobach wywołanych przez bakterie, może mieć cięższy przebieg i prowadzić do szeregu powikłań. Najbardziej niebezpiecznym powikłaniem, jakie występuje przy biegunce jest odwodnienie organizmu, które może doprowadzić nawet do śmierci.

Przyczyny biegunki:

  • infekcje układu pokarmowego wywołane zakażeniem wirusowym, np. przez rotawirusy lub zakażeniem bakteryjnym, np. przez pałeczki Salmonelli lub bakterię   Coli;
  • zatrucia różnymi substancjami, np. lekami, rtęcią, grzybami;
  • jedzenie w pośpiechu zbyt gorących lub zbyt zimnych potraw,
  • długotrwałe narażenie organizmu na stres, strach, nerwica;
  • alergia lub nietolerancja pokarmowa, np. celiakia;
  • zespół jelita drażliwego
  • zaburzenia trawienia i wchłaniania wywołane przez choroby układu pokarmowego np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie trzustki lub nowotwór;
Więcej…
 




SPOSOBY NA DOLEGLIWOŚCI

DOMOWE I SPRAWDZONE SPOSOBY NA RÓŻNE DOLEGLIWOŚCI

PRZEJDŹ DO ARTYKUŁÓW

WITAMINY I MINERAŁY

UZDAWIAJĄCA MOC WITAMIN I MINERAŁÓW

PRZEJDŹ DO ARTYKUŁÓW